کارآفرینی اصطلاحی است که تصویر مالکیت یک کسب و کار را در ذهن ما ایجاد می کند. تصوری که ما از کارآفرینی داریم این است که می توانیم کسب و کاری برای خود راه اندازی کنیم و در این کسب و کار به ثروت و جایگاه اجتماعی مناسب برسیم. حتی گاهی ما تصور می کنیم با کارآفرینی می توانیم سبب خیر شویم برای دیگران ایجاد شغل کنیم. اما در رابطه با جدیدترین ایده های کارآفرینی یعنی کارآفرینی اینترنتی چه می دانید؟ در ادامه ی این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامع و مفید در اختیار شما قرار دهیم.
تعریف کارآفرینی چیست؟
اگر بخواهیم تعریف دقیقی از کارآفرینی ارائه دهیم باید بگوییم این اصطلاح به این معنی است که شما تنها با تکیه بر توانایی های خود و سرمایه ی خود کسب و کاری را راه اندازی می کنید و هدف مشخصی از ایجاد این کسب و کار دارید. در چنین حالتی شما تمامی مسئولیت ها و وظایف را می پذیرید و برای رسیدن به هدف مربوطه با تمام توان کار می کنید.
اولین کسی که از اصطلاح کارآفرینی استفاده کرد، ژوزف شومپیتر بود. بدون شک شما کارآفرینان مطرح جهان را می شناسید که اکنون جز ثروتمندترین افراد جهان می باشند. جف بزوس مالک آمازون یکی از کارآفرینان برتر جهان است که امروزه در زمره ی ثروتمندترین مردم جهان قرار دارد. بزوس در ابتدا قصد داشت سایتی راه اندازی کند که بتواند در آن کتاب بفروشد، سپس متوجه شد می تواند این سایت را گسترش دهد و با خرده فروشی اقلام مختلف را در سایت خود به فروش برساند. امروز آمازون بزرگترین فروشگاه اینترنتی جهان است. به بیان ساده اگر شما کارخانه ای را راه اندازی کنید که در آن 3 هزار نفر کار می کنند و روزانه چند تن پارچه تولید می کنند، شما یک کارآفرین نامیده می شوید. همچنین اگر شما یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی کنید و بتوانید در آن محصولات و خدمات خود را بفروشید، باز هم شما یک کارآفرین هستید.
جف بزوس
کارآفرینی چه تفاوتی با استارتاپ دارد؟
در واقع باید بگوییم استارتاپ شکل کوچک تری از کارآفرینی است. اسنپ را تصور کنید. اسنپ که امروزه یکی از مهم ترین و بزرگترین کسب و کار های کشور ما است، در ابتدا یک ایده استارتاپی با عنوان تاکسی آنلاین بود. استارتاپ نمونه ی کوچکی از کسب و کار است که در مرحله ی ایده قرار دارد و هدف آن کمک و یا حل یک مشکل یا فرایند است. استارتاپ یک ایده ی کارآفرینی است که باید مسیر طولانی و سختی را پشت سر بگذارد تا به یک کسب و کار با ثبات تبدیل شود. استارتاپ ها ایده هایی ناب و شگفت انگیز هستند.
کدام ایده های کارآفرینی موفق می شوند؟
آن دسته از ایده های کارآفرینی موفق می شوند که یک کارآفرینی خلاقانه و نو به حساب بیایند. در واقع اگر هدف شما از ایجاد یک کسب و کار این باشد که مشکلی را حل کنید و یا انجام فرایندی را آسان تر کنید، ایده ی شما به احتمال زیاد موفق می شود. بیایید یک سایت را در نظر بگیریم که در آن کتاب های صوتی به فروش می رسند. همان طور که می دانید بسیاری از افراد به دلیل مشغله و فرصت زیادی برای مطالعه کردن ندارند. آن ها واقعا علاقه دارند که کتاب بخوانند اما فرصت انجام آن را ندارند. حال اگر کسی باشد که در مسیر رفتن به سرکار برای این دسته از افراد کتاب بخواند چه می شود؟ به طبع این افراد بسیار خوشحال می شوند و از چنین ایده ای حمایت می کنند. در نتیجه آن ها تصمیم می گیرند در یکی از سایت های فروش آنلاین کتاب صوتی عضو شوند و چند کتاب صوتی بخرند. در چنین شرایطی کسی که فروشگاه را راه اندازی کرده به هدف خود می رسد. این یعنی یک ایده ی خلاق و بکر پشت راه اندازی سایت فروشگاه آنلاین کتاب صوتی وجود داشته است.
کارآفرینی اینترنتی چگونه است؟
شاید شما علاقه شدیدی به راه اندازی یک کسب و کار داشته باشید اما سرمایه کافی در اختیار نداشته باشید. آیا کارآفرینی با سرمایه کم ممکن است؟ کارآفرینی اینترنتی یا کارآفرینی در منزل یکی از بحث های داغ این روز ها در دنیای تجارت و کسب و کار است. همان طور که می دانید در زندگی امروز اینترنت بخش جدانشدنی از زندگی ماست. همه ی ما ساعاتی را در اینترنت سپری می کنیم تا داده های مورد نیاز خود را دریافت کنیم. در بسیاری از مواقع ما تعدادی از خرید های خود را اینترنتی انجام می دهیم. حتی گاهی ما تمایل داریم غذای خود را نیز به صورت اینترنتی سفارش دهیم. این امر نشان دهنده ی قدرت یک کسب و کار اینترنتی است. اما چگونه می توان یک کارآفرینی اینترنتی انجام داد؟
فرض کنید شما قصد دارید یک فروشگاه عطر راه اندازی کنید. اولین ایده ای که به ذهن شما می رسد این است که یک مغازه بخرید و یا اجاره کنید و سپس تعدادی عطر در مغازه خود قرار دهید و اقدام به فروش آن ها کنید. هنگامی که به میزان سرمایه ی خود نگاه می کنید متوجه می شوید سرمایه ی شما بسیار کمتر است و نمی توانید مغازه ای را بخرید و یا اجاره کنید. آیا باید قید ایده ی خود را بزنید؟ خیر. ما یک راه حل بهتر برای شما در نظر داریم. شما می توانید با صرف هزینه ای معقول از یک متخصص بخواهید یک فروشگاه اینترنتی برای شما ایجاد کند یا با سرمایه گذاری بر روی خودتان، شروع به یادگیری راه اندازی کسب و کار اینترنتی کنید. سپس با یک تامین کننده عطر صحبت کنید و از او بخواهید که با شما همکاری کند! هر وقت شما محصولی فروختید و مشتری پول را به حساب شما ریخت شما به سراغ او رفته و عطر مورد نظر با قیمتی کمی پایینتر خریداری کنید و برای مشتری خود ارسال کنید. حال شما می توانید از طریق فروشگاه اینترنتی خود اقدام به فروش عطر ها کنید و بدون نیاز داشتن به سرمایه ای ، کارآفرینی اینترنتی خود را شروع کنید. این یک ایده ی مناسب برای ایجاد یک کسب و کار اینترنتی است.
چگونه یک کسب و کار اینترنتی داشته باشیم؟
تمام مواردی که ذکر کردیم کاملا درست و اصولی هستند اما آیا شما به سرعت موفق می شوید؟ خیر. همان طور که اگر شما یک مغازه ی عطر فروشی باز کنید به سرعت به پول نمی رسید، در رابطه با فروشگاه اینترنتی نیز همین مسئله صدق می کند. فروشگاه شما نیازمند برنامه ریزی های دقیق و اصولی است تا شما بتوانید در میان رقبا برای خود سهمی داشته باشید. این مسئله تکمیل کننده ی یک ایده ی کسب و کار اینترنتی است. از همه مهمتر شما باید همواره در حال یادگیری باشید و خودتان را به علم بازاریابی اینترنتی مجهز کنید. ما در آکادمی کارآفرینت در تلاشیم تا جدیدترین مطالب مربوط به این حوزه را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
پس خوشبختانه با سرمایه کم هم میتوان کارآفرین شد. البته این بدان معنی نیست که چنین کسبوکارهایی جایی برای رشد و تبدیل شدن به یک کسبوکار بزرگ ندارند.برعکس، نمونههای بسیار موفقی هم از این کسبوکارها در جامعه مشاهده میشود که به درجههای بسیار بالایی از پیشرفت رسیدهاند.
عدم نیاز به سرمایههای سنگین باعث میشود تا ریسک چنین کسبوکارهایی به مراتب کمتر از سایر کسبوکارها باشد و ازاینرو جذابیت آنها روزبهروز در حال افزایش است.
کارآفرین کیست؟
کارآفرین کیست؟ «کارآفرین کسی است که کسبوکار خود را به راه انداخته باشد»، این عبارتی است که بیشتر افراد با آن موافقند. اما در این جمله اطلاعات چندانی برای پاسخ به پرسش بالا وجود ندارد. ماهیت حقیقی یک کارآفرین فراتر از این تعریف، فردی ریسکپذیر و نوآور است که مشتاق خلق مسیری مخصوص به خود در دنیایی است که به تغییر وضعیت موجود روی خوش نشان نمیدهد.
نکات مهمی که قبل از کارآفرینی، باید به آنها توجه کنید :
اراده و پشت کاری قوی داشته باشید.
کسب و کار مناسب برای خود را شناسایی کنید.
برنامه ریزی می تواند کسب و کار شما را به شدت بهبود بخشد.
قبل از اینکه حتی یک ریال خرج کنید، مخاطب هدف خود را بشناسید.
باید بتوانید امور مالی خود را به خوبی مدیریت کنید.
یک شبکه پشتیبانی ایجاد کنید.
ارزشی ایجاد کنید سپس آن را بفروشید.
تبلیغات کلامی را تقویت کنید.
به دنبال تشکیل یک تیم پر انگیزه باشید.
چه عواملی باعث موفقیت یک کارآفرین میشوند
مشکلات یا بهتر است بگوییم، چالشهای زیادی سر راه موفقیت یک کارآفرین، قد علم کردهاند. در ادامه به مهمترین عوامل موثر بر موفقیت یک کارآفرین پرداختهایم :
- داشتن یک برنامهریزی دقیق از همان روز نخست
- تامین سرمایه مورد نیاز برای شروع کسب و کار
- تهیه تجهیزات
- تحلیل درست بازار قبل از هر اقدامی
- انتخاب مکان مناسب برای پیادهسازی یک ایده
- کاهش هزینهها
- افزایش بهرهوری در بالاترین سطح ممکن
- استفاده از مدلهای روز جهان در ایجاد کارآفرینی
- تحلیل رقبا
- داشتن برنامه برای بحرانهای احتمالی و غیرقابلپیشبینی در آینده
مزایا و منافع کارآفرینی
- کارآفرینی عامل ترغیب و تشویق سرمایهگذاری است.
- کارآفرینی عامل تحریک و تشویق حس رقابت است.
- کارآفرینی عامل تغییر و نوآوری است.
- کارآفرینی باعث ایجاد اشتغال میشود.
- کارآفرینی کیفیت زندگی را بهبود میبخشد.
- کارآفرینی موجب توزیع مناسب درآمد میشود.
بنا بر منافع مذکور، امروزه در تمام سرمایهگذاریهای دنیا سعی بر این است که مغزهای متفکر صنعتی را شناسایی و جذب کنند به دلیل اینکه دنیای امروز، جهان علم و تکنولوژی است و ارزش اصلی تولید در مغز انسانها نهفته است.
آیا حتماً باید از کسب و کار فعلی خود جدا شوید؟
کسانی که به کارآفرینی و کسب و کار مستقل فکر میکنند را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
• آنهایی که در حال حاضر، مشغول به کار هستند
• کسانی که اکنون در کسب و کار یا سازمان خاصی حضور ندارند و شاغل نیستند
گروه اول در مقایسه با گروه دوم، با یک چالش مهم هم روبرو هستند: با کسب و کار فعلی خودم چه کنم؟
به خاطر داشته باشید که کارآفرینی الزاماً با ترک شغل فعلی انجام نمیشود.
دو گزینهی دیگر هم وجود دارد که نباید از آنها غافل شوید:
گزینهی اول: کارآفرینی درونسازمانی
اگر مدیران و همکاران شما در محل کار در شغل فعلی، هوشمندی کافی را داشته باشند، ممکن است بتوانند فضایی را ایجاد کنند که به یک کارآفرین درون سازمانی تبدیل شوید.
کارآفرین درون سازمانی یا کارآفرین سازمانی (Intrapreneur) کسی است که برای ارزش آفرینی و نوآوری، ساختار و کسب و کار فعلی خود را ترک نمیکند و البته قدرت و اختیار بیشتری به او داده میشود تا بتواند ایدههایش را عملی کند.
گزینهی دوم: کارآفرینی پاره وقت
ممکن است فضای شغل فعلی شما بهگونهای باشد که امکان کارآفرینی سازمانی برایتان فراهم نشود. به این معنا که یا مدیران و اطرافیان، چنین ظرفیتی ندارند، و یا اینکه اصلاً زمینهای که مد نظر شماست، ارتباطی با محل کار فعلیتان ندارد.
در این حالت، یک گزینه میتواند کارآفرینی پارهوقت باشد. به این معنا که زمانهای خارج از ساعات کار رسمی خود را به راه اندازی کسب و کار جدید اختصاص دهید.
البته این شیوهی کار کردن، اما و اگرهای خودش را هم دارد. مثلاً اینکه ممکن است کار جدید، نیازمند وقت و منابع بیشتری باشد. و نیز اینکه کارآفرینی پارهوقت را نمیتوان برای مدت طولانی ادامه داد و به هر حال، باید در نقطهای، از کسب و کار فعلی خود جدا شوید.
کارآفرینی چه تفاوتی با مدیریت صرف دارد؟
کارآفرینان بیشتر بر مبنای روالهای اکتشافی تصمیم میگیرند. مدیران اطلاعات آماری، اعتبار و… را بررسی میکنند و رشد بیشتر در آینده را با بودجههای عددی خود مقدور میکنند. مدیریت صرف بر مبنای واقعیتها است ولی کارآفرینی بر مبنای باورها و تجربیات مهم است. کارآفرینان جهشهای ذهنی دارند و همیشه از سیستم خطی تفکر مدیریتی استفاده نمیکنند. کارآفرینان در شرایط پر ابهام و عدم قطعیت تصمیمگیری میکنند. تصمیمگیری بر مبنای واقعیت گاه رویارویی با فرصت جدید را هزینهبر و غیرممکن میسازد. مدیریت کارآفرینی تلفیقی از این دو مقوله خواهد بود و کارآفرینی سازمانی را مطرح میکند.
تصورات نادرست درباره کارآفرینی
کارآفرینی ذاتی است و کارآفرینان کارآفرین به دنیا آمدهاند
افراد ناسازگار یا فراری از درس کارآفرین میشوند
برای کارآفرینی فقط به پول احتیاج دارید
فقط داشتن یک ایده فوقالعاده برای کارآفرینی کافی است
کارآفرینی سرشار از خوشی و لذت است
مهمترین کارآفرینان ایرانی چه کسانی هستند؟
حمید و سعید محمدی (بنیانگذار دیجیکالا)
علی حاجی محمدی (بنیانگذار همیار وردپرس و ژاکت)
مجید حسینینژاد (بنیانگذار علی بابا)
تبسم لطیفی (بنیانگذار مامانپز)
نازنین دانشور ( بنیانگذار تخفیفان)
محمد جواد شکوری مقدم (بنیانگذار آپارات و فیلیمو)
همچنین از کارآفرینان بسیار بزرگ کسب و کار های سنتی میتوان به احد عظیم زاده و مرتضی سلطانی بنیانگذار زر ماکارون اشاره کرد.
[…] کارافرین اینترنتی موفق باشید لازم است بدانید که اصلا کارافرینی چیست؟البته ما در یک مقاله جداگانه به طور کامل به این سوال […]